Henrik Jönsson

”En otrolig gemenskap och ett klockrent koncept”

Sammanhållning, arbetsglädje och utveckling är några av de ord som Henrik Jönsson använder för att beskriva sin arbetsplats. Han är en av lärarna som arbetat längst på Malmö Fria Läroverk och var med när skolan grundades: ”Det finns ett helhetstänk här”.

Efter studier på Linneuniversitetet och ett par år som fotbollsinstruktör hittade Henrik Jönsson rätt på Malmö Fria Läroverk. Idag är han legitimerad idrottslärare och fotbollsinstruktör på skolan. Enligt honom är gemenskapen en av de största anledningarna till att han trivts så bra.

– För mig har det alltid känts som att vi lärare och övrig personal är ett lag. Och det attraherar såklart mig som i grunden är idrottslärare, säger Henrik och skrattar.

Henrik berättar att det finns flera lärare som jobbat på skolan en längre tid, något som han menar, visar att skolan och företaget har sunda värderingar.

– Att man satsar på att behålla personal är nödvändigt för en skola. Det skapar kontinuitet för eleverna men möjliggör också för lärarna att utvecklas och bli mer bekväma i sin miljö, vilket i längden innebär att eleverna får en bättre utbildning. Sen att många lärare vill stanna kvar här visar väl också att vi har det ganska trevligt på jobbet.

Fria Läroverken är konceptdrivna skolor. Grundidén är att fysisk aktivitet ökar koncentrationsförmåga vilket i längden gynnar studierna. Henriks tro på konceptet är något som motiverat honom i hans arbete.

– Skolans koncept är förankrad i forskning och det är något jag som pedagog uppskattar. Jag kan även se hur vårt koncept faktiskt gynnar eleverna och det bidrar till att jag känner att vi gör något meningsfullt. Jag kan stå bakom hur vi arbetar här till hundra procent, säger han och tillägger:

– Sen gäller konceptet för oss som arbetar här också. Vi har 3000 kronor i friskvårdsbidrag per år vilket jag tycker visar att företaget också vill att vi ska röra på oss. Då kan vi som lärare anamma konceptet till en annan nivå, vara ambassadörer för det och leda undervisningen med exempel. Det finns ett helhetstänk här.

Eftersom Henrik under sin utbildning och yrkesliv varit så inriktad på träning och hälsa har hans kunskap inom ämnet lett till uppdrag inom koncernen på nationell nivå.

– Jag arbetar sedan en tid tillbaka med konceptfrågor relaterade till träning för alla Fria Läroverkens skolor. Det är väldigt spännande och en annan sak jag uppskattar med att jobba här, det finns möjligheter att utvecklas och växa. Jag har nu även fått möjlighet att bli förstelärare. Att företaget satsar på sina anställda är väldigt viktigt för mig.

Henrik är dock noga med att framhäva att det bästa med hans jobb är elevkontakten och det utbyte han får genom att undervisa och umgås med eleverna.

– Min favorittid under läsåret är precis när skolan ska börja. Det kommer nya elever som valt vår skola av en anledning. Det är spänning i luften och många kära återseenden. Att se hur eleverna som kommer tillbaka, växt och mognat, det är fantastiskt.

Namn: Henrik Jönsson
Yrke: Idrottslärare och fotbollsinstruktör
Varför jobba på Fria Läroverken? Vi har en otrolig gemenskap och ett klockrent koncept för eleverna.