Fria Samhäll

Samhällsvetenskap – Ledarskap och kommunikation

Inriktningar: Beteendevetenskap, Samhällsvetenskap
Profil: Ledarskap och kommunikation

Är du intresserad av människor, vill lära dig mer om dig själv och utveckla din förmåga att leda dig själv och andra? Då ska du välja vårt samhällsprogram. Vi erbjuder dig en studieförberedande utbildning av hög kvalitet, samtidigt som du får träna på andra viktiga förmågor som krävs i dagens samhälle och arbetsliv.

Intresseanmälan»Poängplan»

Profil: Ledarskap och kommunikation

Vår profil Ledarskap och Kommunikation är särskilt utformad för att du som elev ska få arbeta ämnesöverskridande och nära beteendevetenskapen. Profilen presenteras genom teman som är återkommande under samtliga tre gymnasieår.

Dina tre år på Samhällsvetenskapsprogrammet

Första året

Du läser många av de studieförberedande ämnen du är bekant med från grundskolan och lär dig hur du tillgodogör dig kunskap på ett framgångsrikt sätt genom riktad undervisning i studieteknik. Vår profil introduceras genom temat “Att leda sig själv” där syftet är att du ska lära dig mer om dig själv och förstå vad du behöver för att må och prestera bra. Att arbeta i teman innebär att olika ämnen samarbetar och du arbetar med samma sak i flera av dina kurser under några veckors tid. Detta är något vi vet att elever tycker om och lär sig mycket av. Inom temat “Att leda sig själv” arbetar vi både teoretiskt och praktiskt och du får arbeta med beteendevetenskap redan under årskurs 1. Under två förmiddagar i veckan har du möjlighet att ägna dig åt ditt idrottande eller träning tillsammans med andra.

Andra året

Du fortsätter att utveckla dina studieförberedande kunskaper och förmågor i språk, matematik och får en fördjupning i beteendevetenskap genom ämnen som psykologi och sociologi. Under årskurs två arbetar vi med temat “Att samspela med andra”. Detta tema länkas samman med det du lärt dig från årskurs 1. Perspektivet skiftas från att förse dig med en ökad självkännedom till att ge dig en ökad förståelse för andra. Detta för att du bättre ska kunna samverka med andra människor genom empati och tolerans. Inom temat arbetar vi med ämnen och teorier som gör att du bättre förstår vad det är som format andra människor och hur vi kan förhålla oss till varandras olikheter. Temaarbetet i årskurs 2 är mer omfattande än under årskurs 1. Du fortsätter att idrotta och träna två gånger i veckan.

Sista året

Du läser både breddande och fördjupande kurser inom beteendevetenskapen samtidigt som du läser ämnena svenska, religion och filosofi. “Att leda andra” är det sista temat och här får du använda dina tidigare kunskaper både praktiskt och teoretiskt. Samtidigt får du träna på nya färdigheter för att framgångsrikt kunna stå på egna ben i ditt ledarskap. Inom temat lär du dig mer om arbetslivet, olika organisationer, konflikter och retoriska grepp (hur du kan förmedla ett budskap på olika sätt). Om du vill fördjupa dig ytterligare inom profilen kan du låta ditt Gymnasiearbete handla om ett ämne du funnit särskilt intressant inom något av de teman som genomförts. Du har möjlighet att fortsätta med ditt idrottande.

Beteendevetenskap

Inriktningen Beteendevetenskap passar dig som vill lära dig mer om ledarskap, självkännedom, gruppdynamik, psykologi och kommunikation.

Samhällsvetenskap

Inriktningen Samhällsvetenskap passar dig som är intresserad av din omvärld, både lokalt och globalt. Här fördjupar du dig i historia, samhällsvetenskap och geografi.

Efter gymnasiet

Efter tre år på Malmö Fria Läroverk är du redo för högskolan eller universitetet. Du har en god studieteknik och en bred grund som gör att du kan välja på flera olika utbildningar.

Arbetslagsledare på Samhällsvetenskapsprogrammet

Malin Forsang

Arbetslagsledare, Lärare i religion och samhällskunskap

Lärare på Samhällsvetenskapsprogrammet

Alexander Molander

Lärare i geografi och religion

Axelina Larsson

Lärare i Filosofi, Samhällskunskap, Svenska och Svenska som andraspråk

Beatriz Granda

Lärare i spanska

Daniel Hvistendahl

Lärare i historia och kommunikation

Feriel Lund

Lärare i franska

Fredrik Novak

Mentor och lärare i psykologi

Giancarlo Svenato

Förstelärare, Intl. koordinator, Lärare i engelska, spanska och italienska

Henrik Jönsson

NIU-ansvarig Fotboll, Mentor NIU, Förstelärare samt Arbetslagsledare BF
072-163 29 95

Malin Forsang

Arbetslagsledare, Lärare i religion och samhällskunskap

Maria Gustafsson

Lärare i ekonomiämnen och estetisk kommunikation

Marie-Christine Marcos

Lärare i Engelska

Martina Korner

Lärare i svenska och svenska som andraspråk

Per Cederstam

Lärare i matematik och naturkunskap

Peter Enehag

Ishockeyinstruktör, Lärare i psykologi samt aktivitets- och pedagogiskt ledarskap.

Philip Bengtsson

Lärare i Idrott

Renzo Johansson

Lärare i biologi, naturkunskap och kemi

Sofia Svarvell

Lärare i svenska och historia